Ανακαλύψτε τους μαγικούς Δελφούς....

Οι Δελφοί αποτελούν έδρα του ομώνυμου δήμου και συμπεριλαμβάνουν το δημοτικό διαμέρισμα Χρισσό και έχουν πληθυσμό 1500 κατοίκους. Το κλίμα τους έχει Μεσογειακά χαρακτηριστικά αλλά επηρεάζεται από τον Παρνασσό κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η πόλη των Δελφών είναι το επίκεντρο παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι Δελφοί έχουν κατοικηθεί από την προϊστορική εποχή και έχουν μεγάλη ιστορική σημασία που χάνεται σστην προϊστορία και τους μύθους των αρχαίων Ελλήνων.

Ο επισκέπτης στους Δελφούς μπορεί να θαυμάσει τα πολλά ενδιαφέροντα πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά μνημεία ξεκινώντας από τα βορειοδυτικά με ένα από τα καλύτερα διατηρημένα Στάδια της αρχαιότητας, των ρωμαϊκών χρόνων όπου ετελούντο τα Πύθια, αγώνες με πανελλήνια σημασία, κάθε τέσσερα χρόνια.
Νοτιανατολικά τον ιερό τόπο, ο οποίος, περιβάλλεται από τοίχο και περιέχει εκτός των άλλων τον Ναό του Απόλλωνα, το θέατρο το οποίο ήταν χωρητικότητας 5000 θεατών, καθώς και μια μεγάλη ομάδα θησαυρών, μικρών οικοδομημάτων με μορφή ναΐσκου που τα είχαν αφιερώσει διάφορες πόλεις στο Ιερό και μετά τους φύλαγαν τα πολύτιμα αναθήματα. Εικόνα των κτιρίων αυτών, μπορεί να πάρει ο επισκέπτης από το αναστηλωμένο Θησαυρό των Αθηναίων.

Από τους σημαντικότερους είναι και ο Θησαυρός των Σιφνίων, ιδιαίτερα για το γλυπτό του διάκοσμο, ο οποίος εκτίθεται στο εκπληκτικό για τα εκθέματά του, Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, μαζί με το υπέροχο και μοναδικό χάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου, τη Σφίγγα των Ναξίων, τους δύο Κούρους, τα χρυσελεφάντινα της ανασκαφής του 1939 και δεκάδες άλλα ευρήματα.

Ανατολικότερα, στο σημείο που συναντούνται οι δύο βράχοι των Φαιδριάδων βρίσκεται η πασίγνωστη Κασταλία Πηγή, ενώ κάτω από τον επαρχιακό δρόμο το Γυμνάσιο και λίγο πιο κάτω το τέμενος της Προναίας Αθηνάς, μέσα στο οποίο ένα κυκλικό οικοδόμημα δωρικού ρυθμού, πραγματικό αριστούργημα.

Στους Δελφούς θα βρείτε για την διαμονή σας πολλά καταλύματα (ξενοδοχεία, ξενώνες ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, πανσιον), διαφόρων τύπων και κατηγοριών που θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις σας.

Αξίζει να επισκεφθείτε την Αράχωβα που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων καθώς και το πανέμορφο και αρχοντικό Γαλαξίδι.

Δελφοί: Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα

Απολαύστε υπέροχες σπεσιαλιτέ και μεζέδες όπως: Το νοστιμότατο κοντοσούβλι και το κοκορέτσι από τα παραδοσιακά γιδοπρόβατα του Παρνασσού, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια των Δελφών. H τοπική κουζίνα είναι ιδιαίτερα πλούσια και θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς καλοφαγάδες.

Δελφοί: Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Πολιτιστική Αμφικτινονία. Στους Δελφούς πραγματοπιείται ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων με διάφορα είδη τέχνης όπως ποίηση, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και παρουσιάζονται κάθε Ιούλιο.
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών διοργανώνει πολλές παραστάσεις και δρώμενα στο αρχαίο στάδιο. Στόχο έχει την αναβίωση των Δελφών ως ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου.

Το Πάσχα, στην γιορτή της Αγάπης διοργανώνονται εκδηλώσεις με λαϊκά όργανα, χορούς και ψητά αρνιά στην πλατεία.
Πανηγύρι της Παναγίας της Παλαιοπαναγίας στις 23 Ιουνίου.

Χρισσό

Το Χρισσό αποτελεί το δεύτερο διαμέρισμα του Δήμου Δελφών, που πήρε το όνομά του από την αρχαία πόλη της Κρίσας, η οποία χτίστηκε – κατά τον Όμηρο – τον 14ο ή 15ο π.Χ. αιώνα.

Ερείπια των τειχών της αρχαίας Κρίσας που καταστράφηκε από τους Αμφικτίονες στον πρώτο ιερό πόλεμο, περί το 590 π.Χ., σώζονται πάνω στο λόφο Στεφάνι, νοτιότερα από την σημερινή κωμόπολη.
Στην κατάφυτη από ελαιόδενδρα πεδιάδα, το λεγόμενο Κρισαίο Πεδίο, που φτάνει ως τη θάλασσα της Ιτέας, βρισκόταν στην αρχαιότητα ο Ιππόδρομος των Δελφών, όπου ετελούνταν τα Πύθια, αγώνες με πανελλήνια εμβέλεια.

Το Χρισσό σήμερα είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός με σπίτια που περιβάλλονται από πανέμορφους κήπους. Εχει δύο γραφικές πλατείες που σκεπάζουν αιωνόβια πλατάνια, με παραδοσιακές ταβέρνες.

Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Χρισσού, βρίσκεται το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία κτισμένο σε μια υπέροχη τοποθεσία, στέκεται σε υψόμετρο 400 μ. πάνω από τον τεράστιο ελαιώνα της Αμφισσας, με θέα τον Κορινθιακό κόλπο, το Γαλαξίδι μέχρι απέναντι τα βουνά της Πελοποννήσου.
Το μοναστήρι είναι ιδιαίτερα γνωστό γιατί στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 υπήρξε το ορμητήριο και το καταφύγιο των αγωνιστών της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, έως τον Αύγουστο του 1825, οπότε οι Τούρκοι το κατέστρεψαν και ξεθεμελίωσαν τον παλαιό Ναό, ο οποίος αναγέρθηκε στην ίδια θέση το 1834.

Το Φεβρουάριο του 1943 πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς και ανοικοδομήθηκε σταδιακά από το 1961 και μετά.
Τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε από αντρικό σε γυναικείο και έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικότατες εργασίες συντήρησης και ανάδειξης του μοναστηριού. Ο επισκέπτης σήμερα μπορεί να θαυμάσει κυρίως το ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο του με παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, αλλά και την πολύτιμη βιβλιοθήκη του, με χειρόγραφα έγγραφα και επιστολές από την περίοδο της επανάστασης.